Już za 6 dni (30.09.2017, Sobota): Dzień Chłopaka
Już za 20 dni (14.10.2017, Sobota): Dzień Nauczyciela
Już za 34 dni (28.10.2017, Sobota): Zmiana czasu na zimowy 2017
24 Wrzesień 2017 (Niedziela)
Imieniny:  Gerard Herman Jaromir
Okoliczności

Poprawiny

Poprawiny są jednym z tradycyjnych zwyczajów weselnych. Ich nazwa wywodzi się od czasownika „poprawiać”, a więc można powiedzieć, że jest to przyjęcie organizowane na drugi dzień po weselu w celu „poprawienia” zabawy, która miała miejsce poprzedniego wieczoru.

Poprawiny - savoir-vivre

Zgodnie z ogólnymi zasadami savoir-vivre’u, jeśli ktoś został zaproszony na ślub i wesele, powinien również pojawić się na poprawinach, choćby na chwilę. Jest to okazja, na którą wypada ubrać się elegancko, ale nie przesadnie. Z pewnością krzykliwe kreacje, brokaty i sylwestrowa biżuteria nie nadają się na poprawiny. Lepiej postawić na klasyczną elegancję i stonowanie.

Jakie zwyczaje i zabawy na poprawinach?

Poprawiny zwykle nie są bardzo huczną zabawą i w przeciwieństwie do wesela rzadko trwają przez całą noc, choć w przeszłości poprawiny ciągnęły się nawet przez tydzień. Zwyczajowo przy tej okazji odbywają się tańce. Muzykę można puszczać z płyt lub zapłacić zespołowi weselnemu, aby zagrał na zabawie poprawinowej.

W tym drugim wypadku na poprawinach często pojawiają się analogiczne zabawy jak na weselu, na przykład pociąg, chusteczka czy krzesła.

Potrawy/ menu na poprawiny

W menu na poprawinach powinny znaleźć się jakieś gorące potrawy, które wzmocnią gości po całonocnej zabawie. Najczęściej serwuje się barszcz czerwony, żurek, bigos, strogonow czy zestawy obiadowe.

Oprócz napojów bezalkoholowych – kawy, herbaty, wyboru soków i napojów gazowanych –  podaje się również alkohol: wódkę, wino czy piwo.

Oczywiście na stole powinny znaleźć się też zimne przekąski: wędliny, sałatki, pieczywo, owoce oraz różnego rodzaju ciasta.

Koszty poprawin

Koszty poprawin zależą oczywiście od ilości zaproszonych gości. Do niedawna przyjęcie z tej okazji odbywało się w domu, a para młoda samodzielnie przygotowywała poczęstunek i oprawę muzyczną. Obecnie coraz częściej stosowaną praktyką jest zapraszanie gości do lokalu i opłacenie menu oraz obsługi w przeliczeniu na osoby (cena to zwykle kilkadziesiąt złotych za gościa).


KALENDARZ
Wrzesień 2017
pn.
wt.
śr.
cz.
pt.
sb.
nd.
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1